Ziemia wykarmi tradycję

Fundacja „Ganpahar” i Stowarzyszenie Gazdowie Doliny Cichej zapraszają do Soblówki na ciekawe spotkanie, którego motywem przewodnim będzie dziedzictwo kulinarne Górali Beskidu Żywieckiego. Spotkanie zaplanowano na 27 października w Soblówce. Impreza nosi tytuł „Krzyca w kuchni” i odbywa się w ramach zadania ”Ziemia wykarmi tradycję” dofinansowanego ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach Programu Kultura – Interwencje 2018. EtnoPolska.

Krzyca to jedno z najstarszych odmian zboża, zwane też „ziarnem świętojańskim”, które uprawiano na terenach górskich. Ta mało wymagająca i stosunkowo odporna na warunki atmosferyczne odmiana żyta – uprawiana była także lasach, na odpowiednio przygotowanych działkach. Najczęściej były to tzw. „ślogi” – czyli oczyszczone zręby, na których wcześniej spalono odpady powstałe po ścince drzew. Z ziaren krzycy powstawała mąka, której właściwości odżywce cenili sobie Górale. Z niej przyrządzano proste, ale bardzo odżywcze dania, którymi karmiono się na co dzień. Krzyca wykorzystywana była także jako pasza dla zwierząt, zwłaszcza jej łodygi.

Podczas sobotniego spotkana będzie można zakosztować dań przygotowanych na bazie tego znakomitego i ekologicznego ziarna. Gospodarze spotkania nie zdradzają, jakimi specjałami zaskoczą swoich gości, ale na pewno będzie smacznie i klimatycznie. Zwłaszcza, że oprawę muzyczną zapewni znana w regionie kapela – „Zdrowe Korzenie”.